YETİM KARDEŞ PROJESİ

Dünya’nın birçok ülkesinde, zor şartlar altında yaşayan yetim çocuklar ile ülkemizdeki ailelerin ve onların çocuklarının kardeş yapılmasını hedefleyen bir çalışmadır.

Okulda yapılan bu yardımlarla, yetim çocukların okula devamı sağlanmış olacak, okul cazip hale getirilerek eğitim hayatlarının devamı ve ilerletilmesi için katkı sağlanacaktır. Afrikada bir yetimin bir aylık yemek masrafı sadece 500 Tl dir.

2008 ‘den beri Sudanın Darfur bölgesinde bazı okullarda yaptığımız pilot uygulama çalışmalarında, okul müdürleri ve öğretmenlerden aldığımız bilgiler şu doğrultudadır. Proje uygulanmadan önce bu okullardaki yetim çocukların birçoğunun sınıflarda açlıktan düşüp bayılırken projenin uygulanmasıyla beraber bu yetim çocukların okula severek gelmeye başladıkları, hepsinin ders başarılarının arttığı, özgüvenlerinin geliştiği, sınıftaki diğer çocuklarla arkadaşlık ilişkilerini olumlu yönde etkilenip sosyalleştikleri, ümmet bilincinin geliştiği, Türkiye’ye ve Türk insanına karşı sevgilerinin ve güvenlerinin arttığı görülmüştür.

Ayrıca yetimlerin kendi aralarında iç dayanışma ve ( farklı düşman kabilelerden olmalarına rağmen bir arada yemek yedikleri için zamanla barıştıkları) kardeşlik duygusunun geliştiği görülmüştür.

Dilenmek zorunda kalan yetimlerin dilenmekten,  vazgeçtikleri gözlemlenmiş bu durumun özellikle kız çocukları için son derece önemli olduğu sırf bu faydasından dolayı bile bu projenin muhakkak sürdürülmesi gerektiği bizlere aktarılmıştır. Sıcak ikliminde etkisiyle erken yaşta gelişen bazı kız çocukların dilenme esnasında, istismara maruz kaldığı,  bu istismarın engellenmiş olmasının bir kız çocuğunun hayatını kurtarmakla eş değer olduğu aşikârdır. Kız veya erkek olsun dilenmenin veya çöplüklerden bir şeyler karıştırıyor olmanın ne kadar onur kırıcı olduğunu anlatmaya gerek yoktur.

Bayramlarda yapılan elbise yardımı bayrama boynu bükük giren bu çocuklara gerçek bir bayram sevinci yaşatmaktadır. Yetimlerin fiziki ihtiyaçlarının yanı sıra kendilerine çok uzak bir ülkeden bir kardeş elinin uzanması ve kendilerine sahip çıkıldığı düşüncesi yetimler üzerinde manevi bir etkiye sahiptir. Aslında yetimler bu projeyle sadece bir kardeş edinmiş olmuyorlar kendilerine şefkat gösteren ve sahip çıkan bir aile’ yede kavuşuyorlar.

Yetimin fotoğrafının da bulunduğu, adı, soyadı, aile durumu, oturduğu mahalle, okuduğu okul vb. bilgiler, kendisini kardeş edinen aileye ulaştırılarak kardeşlerin birbirlerini tanımaları sağlanmaktadır. Kardeşlerin kendi aralarında mektuplaşmaları, projeyi uygulayan görevliler tarafından telefonla görüşmeleri ve mesajlaşmaları sağlanarak sıcak bir iletişim kurulmaktadır.

Bu projenin başka bir faydası da sahadaki yetimlerden çok, bu yetimlere yardım eden aileler ve onların çocuklarında görülmektedir. İslam coğrafyasında yaşayan kardeşlerinin ne durumda olduklarını görmek ve onlara kardeş olmak, elinden geldiğince yardım etmek, merhametli, iyiliksever ve erdemli birer insan olmanın kapılarını bize açmaktadır.

Kalbinin katılığından şikâyet eden bir sahabeye bir yetim başını okşamasını tavsiye den Allah’ın Resulü ve yetimin başını okşadıktan sonra gözyaşlarına boğulan sahabenin bu hali bize yetimlerle kardeş olmanın, insan ruhunda oluşturduğu değişimin sırrını vermektedir.